Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Horia Lupu: Graba asta privind vaccinul și testarea va da peste tot apă la moară celor care sunt împotriva vaccinării.

Bun, Horia Lupu. Cel mai bun analist politic din Cluj-Napoca. Vă invităm să-i citiți scrierile, sunt smart. În ceea ce privește vaccinarea, total de acord cu Horia Lupu: „Graba asta privind vaccinul și testarea va da peste tot apă la moară celor care sunt împotriva vaccinării”.

„Mai grav însă, după părerea mea, e alt aspect: eventualele efecte secundare nedetectate îi vor afecta NU pe aceștia, care oricum nu se vor vaccina (dar poate iși vor mai îngroșa rândurile) ci pe cei care „cred” în știință ușor dogmatic, fără să înțeleagă în fapt cum ea (sau în cazul de față medicina, un virus sau un vaccin) funcționează/acționează. Corpul reflecției legate de bioetică s-a tot îngroșat, dac-ar fi să luăm ca reper semi-simbolic prima clonare reusită încoace (vă mai amintiți de Dolly?), dar corpul grijilor concrete legate de asta continuă șă se subțieze. În China recent s-au clonat (oficial) primele două pisici (decedate), pentru echivalentul a câteva mii bune de dolari fiecare. Pe când prima clonare umnă, eventual în laboratoarele secrete ale unei țări nedemocratice? Dar despre firmele din farma, binecunoscute pentru politica de prețuri mari și orientate în principal (unii zic exclusiv) către profit ce putem spune? Au depus chimiștii și biologii de acolo vreun jurământ al lui Hippocrate? Le va regla și constrânge „sfânta piață liberă” practicile, inclusiv la nivel etic? Cam așa cum a făcut cu normele de poluare în cazul scandalului Volhswagen-Audi, unde pănă la urmă tot de sănătatea generală era vorba?

Sper ca lecția generală de umilință pe care Universul ne-a administrat-o cu pandemia să nu fie dublată cu una legată de aceste vaccinuri. Sper să nu cumva să se transforme totul, cu complicitatea inconștientă sau interesată a unora, într-o mare șu fâsâită vânzare a pieii ursului din pădure (oricum, din păcate, ceea ce ne spun autoritățile noastre – în comparație cu realitatea – deja cam așa sună, din păcate). Vom trăi și vom vedea, sau nu. Oricum, un lucru e sigur, și acela este legat de profiturile firmelor implicate (găsiți detalii în articol) – c-așa-i în tenis!

Fiți sănătoși și votați destept mâine! Desigur, atât cât vă permit candidații” scrie Lupu.

1 COMMENTS

  1. Mai întâi doresc să le mulțumesc redactorilor „Verzei à la Cluj” pentru complimentul extraordinar făcut. Deși nu mă consider nici pe departe cel mai bun analist politic din Cluj, această apreciere mă va responsabiliza și mai mult în articolele de analiză și în postări – în cazul celor din urmă, mă refer la cele care nu conțin glume sau poze cu pisici ;). Recunosc oricum că în cazul postărilor de pe Fb, deși încerc să nu renunț niciodată la logică sau la disciplina argumentativă, îmi permit o mai mare libertate de exprimare și a transmiterii propriilor opinii.

    Revenind la analiștii politici, fie ei din presă, zona academică, ONG-uri sau think-tack-uri ori freelanceri, nu cred că există un „cel mai bun”, fiecarea vând zona lui de expertiză și destui meritănd citiți. În ceea ce mă privește, experienta de predare și cecetare și cea de consultanță în zona mea de expertiză/interes, și cea (partide și ideologii, teorie politică, etică politică, politici publice, birocrație și corupție) ca și perioada în care am făcut (și am încercat să fac un altfel de) politică partinică, ăntre 2001 ș 2003, la un nivel aș zice destul de relevant (de atunci nemaifiind implicat ca embru în vreun partid) îmi permit cred să formulez comentarii legate de domeniul social-politic cu un nivel destul de consistent de locică, coerență și evaluare a realității.

    În privința postării pe care ați preluat-o, lucru care mă onorează, am de făcut o singură precizare, pentru a nu se înțelege greșit ceea ce am vrut să transmit. Prin TESTARE eu mă refeream exclusiv la testarea vaccinului/vaccinurilor anti-Covid, nu la testarea populației în privința infectării, care în opinia mea ar trebui să aibă și la noi loc în masă, gratuit și pentru întreaga populașie, după modelul slovac sau austriac, între altele și pentru ca numărul de infectați intrat în evidențe să fie cel real și nu unul manipulat politic.

    Rezervele mele față de testarea facută în grabă, la un termen-limită impus, are de-a face cu problema mai generală a (im)posibilității de a impune termene administrative la cercetarea științifică fundamentală. Acest lucru funcționează uneori (l-a reușit administrașia Kennedy – și cele ulterioare – în SUA, când, simțindu-se depășiți de sovietici ăn ceea ce pe atunci se numea „cursa spațială” au setat ca scop concret pentru NASA trimiterea unui echipaj uman pe Lună până la sfârșitul deceniului) iar ăn alte dăți nu, sau nici măcar nu se îndrăznește impunerea lui (dacă acest lucru ar fi posibil în toate situațiile, am avea deja un leac – dezirabil unul universal – pentru cancer). Desigur că obținerea CÂT MAI RAPIDĂ a unui vaccin anti-Covid este importantă și de dorit, dar ceea ce subliniam e faptul că nu sunt de neglijat eventualele complicații administrative care urmeză deciziilor politice. Elaborarea vaccinului presupune a) studierea/cunoașterea a cât mai multe despre virus b) găsirea unui remediu împotriva acestuia si c) controlarea efectelor secundare contrare ale substanței administrate (vaccinul) asupra organismului, ca ele să fie minimale sau cel puțin acceptabile față de beneficii (anihilarea/minimizarea efectelor virusului). Ei, în condițiile în care UE a facut deja comenzi ferme de vaccinuri, cu un deadline fix, ÎNAINTE DE DEFINITIVAREA TUTUROR TESTĂRILOR, ce se va întampla dacă, în decursul acestora, sunt descoperite efecte secundare noi care trebuie (conform logicii ștințifice/biologice/medicale) cercetate și înlăturate, iar aceasta necesită TIMP ÎN PLUS? Răspunsul logic și etic, și în plus cel pe care l-ar lua orice structură de tip democratic, ar fi ca laboratoarelor de cercetare ale firmelor implicate (Moderna, Pfizer) să li se acorde timp în plus, să nu fie penalizate financiar (pentru a fi tentate/silite la decizii împotriva eticii științifice/a cercetării – eventual ascunderea efectelor adverse – impuse de rațiuni materiale). Să sperăm că factorii de decizie europeni, internaționali și naționali vor judeca și acționa astfel, și în plus cât se poate de transparent, pentru binele nostru al tuturor. Cam asta încercam să accentuez în postarea mea.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *