Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Alexandra Oană despre restricțiile guvernamentale: Cât de întemeiate, coerente și adaptate condițiilor locale sunt aceste măsuri?

Consilierul local al municipiului Cluj-Napoca, Alexandra Oană, pune câteva întrebări de bun simț în urma măsurilor luate de Guvernul Orban, măsuri care vizează diminuarea răspândirii comunitare a virusului SARS-COV-2, măsuri care în unele situații au generat controverse în comunitate.

Alexandra Oană: Adevărul e că suntem într-o situație dificilă.

„Numărul de cazuri noi crește alarmant, suntem departe de a avea un consens în rândul experților în ceea ce privește răspândirea virusului, iar sistemul sanitar e o coardă întinsă la maxim.

Înțeleg în acest context nevoia Guvernului de a interveni cu măsuri stricte, dar ceea ce nu se vede clar, în acest moment, e cât de întemeiate, coerente și adaptate condițiilor locale sunt aceste măsuri.

Cum se justifică închiderea parcurilor și restricționarea circulației pe timp de noapte? – există indicii care arată că noaptea există un risc mai ridicat de răspândire a virusului?

Cât sens face să închizi în bloc toate școlile, unde totuși autoritățile pot exercita un oarecare control, dar să lași deschise afterschool-urile mult mai puțin reglementate? – se transmite mai puțin virusul între copiii de la un afterschool, decât între copiii care merg la școală?

Cât de mult s-a luat în considerare impactul închiderii piețelor în plin sezon de valorificare a recoltei de toamnă asupra micilor producători autohtoni? – cum sprijinim economia locală dacă limităm accesul consumatorilor la produse autohtone proaspete și îi direcționăm în schimb spre hipermarketuri?

E clar un moment în care avem nevoie de decizii rapide și de reguli ferme, dar acestea nu trebuie să lase senzația că sunt arbitrare, incoerente, nesustenabile, inadecvate contextului din fiecare comunitate și inechitabile pentru anumite categorii sociale.

Soluția după părerea mea nu e să închidem rând pe rând instituții și servicii cheie pentru societate, ci să îmbunătățim procedurile și felul în care se respectă regulile.

Trebuie, de asemenea, să existe o minimă coerență în ceea ce privește regulile impuse: dacă am închis școlile ar trebui să nu permitem, spre exemplu, pelerinajele.

Și, poate cel mai important, măsurile nu trebuie impuse în bloc la nivelul întregii țări, fără a ține cont de situația din fiecare comunitate și de capacitatea administrativă locală.

Puterea de decizie trebuie să fie transferată autorităților locale, întrucât ele sunt cel mai în măsură să ia decizii ancorate în realitatea din teren și în beneficiul cetățenilor direct afectați” a opinat consilierul local USR PLUS.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *