Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

EXCLUSIV

De ce când treci Carpații din Transilvania în sud constați că e o altă Românie?

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în direct, la B1 TV, într-un dialog despre dezvoltarea Transilvaniei, a realizat o comparație între ce s-a făcut în Transilvania în ultimii douăzeci de ani și ce nu s-a făcut în Vechiul Regat din punct de vedere administrativ și economic.

Tudor Barbu, realizatorul emisiunii `Se întâmplă acum` l-a întrebat pe Alin Tișe: „De ce atunci când treci Carpații WC-ul este în casă? De ce atunci apa este la discreția mai multor copii? De ce când sari gardul Carpaților în Transilvania, indiferent de unde o faci, dinspre Iași, dinspre Buzău, dinspre București sau Craiova, este altă țara? Credeți-mă! Cine vrea să spună altceva este fie naiv, fie manipulator!

Alin Tișe i-a răspuns: „Aș începe printr-o întrebare, răspunzându-vă implicit la întrebarea dumneavoastră, și anume: De ce când treci Carpații din Transilvania în sud constați că e o altă Românie?

Eu cred că situația din Transilvania este o normalitate din România și nicidecum situația din celelalte zone pe care dumneavoastră le-ați identificat ca fiind cu probleme. Cu alte cuvinte aș prefera să discut despre situația de normalitate și cred că dacă în altă parte din România nu există această normalitate, problema pe care noi trebuie să o discutăm, de ce în această parte a României, cu români, cu aceleași tradiții, cu aceleași obiceiuri, cu aceeași istorie, vorbesc la nivelul acestei țări, s-a putut ca România să fie normală și de ce în celelalte regiuni de care vorbiți dumneavoastră putem spune că lucrurile nu sunt normale.

Tudor Barbu continuă: „Schimbarea de direcție de ce ai facut-o? De ce la voi e normalitate și la noi, nu? Cine a indus anormalitatea în Regat, în Moldova și Dobrogea, devreme ce, eu nu cred că noi bucureștenii, craiovenii, constănțenii suntem mai prejos mental sau mai prejos din punctul de vedere al ADN-ului?

Alin Tișe: „Această normalitate de care vorbeam este rezultatul a mulți ani de dezvoltare continuă pe care aceste regiuni au avut-o și pe care în mod clar alte regiuni din țară nu au reușit să o facă și vă dau exemplu investițiilor și dezvoltării practic în toate domeniile de care dumneavoastră vorbeați. Cred că Transilvania, de-a lungul timpului, a reușit mai mult ca alte regiuni, să aibă prin județele pe care le are și prin care conducerea de-a lungul timpului acestor județe și nu am să mă duc înainte în perioada comunistă, vorbesc strict de ceea ce s-a întâmplat după anii 90 în care lucrurile au intrat într-o democrație, de exemplu, județul Cluj, de care pot vorbi, a avut încă de atunci, din primii ani după revoluție o strategie coerentă de dezvoltare care a dus după 15-20 de ani la rezultate palpabile pentru populație.

Pentru că cei care au condus de-a lungul anilor aceste județe, le-au ținut captive, au creat anumite baroniade locale, nu au fost capabili și competenți să obțină bani europeni să dezvolte acele județe și nu au avut o strategie coerentă de termen mediu și lung ca acele județe să se dezvolte”.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *