Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Politologul Horia Lupu: Clujul, oraș al IT-ului. De fapt mai degrabă oraș al mall-urilor, rechinilor imobiliari, cârciumelor și cluburilor!

Horia Lupu face o analiză pertinentă a articolului publicat în ZF „San Francisco-ul României: Cum a ajuns Clujul cel mai scump oraş rezidenţial, cu un plus 30% pe metru pătrat faţă de Bucureşti, plus 40% faţă de Timişoara şi plus 80% faţă de Iaşi, deşi salariul mediu este mai mic cu 15% faţă de Bucureşti şi mai mare cu doar 4% faţă de Timişoara şi 12% faţă de Iaşi” ajungând la următoarea concluzie, corectă de altfel: „Clujul, oraș al IT-ului. De fapt mai degrabă oraș al mall-urilor, rechinilor imobiliari, cârciumelor și cluburilor!”

„Cum s-a ajuns aici? Chiar v-aș îndemna să vă gândiți, stimați prieteni din Cluj. Mai ales acum, ÎNAINTE de alegeri. Este vorba, cred, de cea mai IMPORTANTĂ PROBLEMĂ A ORAȘULUI, care a fost (DIN NOU) un non-issue în această (pseudo-)campanie electorală. De unde și sloganul TOATE PARTIDELE = ACEEAȘI MIZERIE.

Și după, când (dacă) veți mai vedea blocuri răsărind printre blocuri, cartiere noi apărând fără niciun fel de infrastructură (mai ales educațională, dar și comercială sau medicală) sau fără spații verzi – și pe urmă să nu vă mirați că traficul, pe ACELEAȘI căi de acces principale, nu scade cu toate măsurile de cosmetizare ale circulației luate – sau când veți citi (deși Alexa, din păcate unul dintre puținii care scria deschis legat de asta, și-a pus taxă la accesarea ziarului, deci probabil că vom citi mai puțin despre subiecte de genul) despre cum unii obțin autorizații de construcție în câțiva ani iar alții, norocoși, în câteva săptămâni.

Și când veți alege să ridicați din umeri (cam ca până acum) sau să faceți o sesizare, să semnați o petiție sau să vă alăturați unui ONG.

Citiți și celălalt articol, legat de salariile angajaților din HoReCa (până la pandemie, ce e drept) – e instructiv. Clujul, oraș al IT-ului. De fapt mai degrabă oraș al mall-urilor, rechinilor imobiliari, cârciumelor și cluburilor. În care până și Sabin Gherman și-a deschis crâșmă 🙂 ” scrie Lupu.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *