Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Criza umanitară, ecologică și locativă în zona Pata Rât din Cluj-Napoca a ajuns la ONU!

Criza umanitară, ecologică și locativă în zona Pata Rât a ajuns la ONU, după ce campania Căși sociale ACUM / Social housing NOW a trimis o contribuție la invitația de a contribui la documentarea făcută de Raportorul Special pe Dreptul la Locuire al ONU despre „Covid-19 și dreptul la locuire”, o contribuție cu titlul: „Criza umanitară, ecologică și locativă în zona Pata Rât, Cluj-Napoca România”.

„Raportul este structurat în cinci mari părți: 1) Introducere – Pata Rât din Cluj-Napoca în contextul pandemiei Covid-19; 2) O privire generală asupra “zonelor rezidențiale” din Pata Rât 3) Rampele de deșeuri vechi și noi din Pata Rât; 4) Revendicări formulate în timpul pandemiei și insuficientele măsuri implementate de autorități; 5) Concluzii – nevoia de politici care adresează cauzele structurale ale privațiunilor locative în Pata Rât, inclusiv rasismul (de mediu) și politica de locuire.

Pentru a pune capăt crizei umanitare și locative din Pata Rât, am identificat următoarele măsuri ce sunt necesare a se implementa:
▶Relocarea urgentă a oamenilor din zona poluată, marginalizată și stigmatizată în locuințe sociale adecvate din oraș, care pot să asigure ca ei să nu mai fie expuși la astfel de riscuri nici acum, nici în viitor.
▶Măsuri sociale adecvate și un venit minim decent garantat, care trebuie să completeze măsura de mai sus, pentru ca intervenția propusă privind locuirea să fie sustenabilă.
▶Interzicerea prin lege și prevenirea evacuărilor care ar putea lăsa oamenii evacuați fără o locuință alternativă adecvată.

Pata Rât, Cluj-Napoca.

Concluzia noastră generală este: Toate măsurile necesare adresate oamenilor care azi locuiesc în Pata Rât, trebuie să fie concepute ca parte dintr-o politică de locuire locală și națională ce poate să producă un fond adecvat de locuințe sociale aflat sub controlul democratic al locatarilor. Doar o astfel de politică va putea funcționa ca instrument al asigurării efective la locuire ca drept universal, în timp ce va prioritiza accesul la locuințe adecvate și accesibile din punct de vedere financiar și la utilități al oamenilor cu venituri reduse și deposedate de toate resursele necesare unui trai decent” se arată în contribuție.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *