Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Un student de la Facultatea de Drept din Cluj îi învață pe parlamentari legislația

Poate pare un titlu forțat, pompos, însă realmente ne-au cam obosit discuțiile legate de cumularea alegerilor locale cu cele generale. Desigur, vechile partide vor să-și pună primarii să tragă și pentru partid, însă Curtea Constituțională a explicat destul de clar că o astfel de dublă alegere în aceeași zi este neconstituțională.

Chiar și în condițiile deciziei CCR, parlamentarii au discutat săptămânile trecute, din nou, despre această posibilitate, însă, un student din Cluj de la Facultatea de Drept din cadrul UBB, lămurește încă o dată opinia publică, în termeni simpli și corecți, cu privire la neconstituționalitatea organizării în aceeași zi a celor două alegeri.

„Sunt discuții în Parlament cu privire la organizarea alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi, având în vedere situația actuală. Legiuitorului trebuie să i se atraga atenția asupra faptului că o astfel de reglementare este neconstituțională, deci nu merită efortul.

Curtea a statutat într-o decizie (nr. 390/2017) faptul că îngreunarea procedurii de vot prin „unificarea” a două scrutinuri distincte și modificarea legii electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri sunt de natură a afecta drepturile electorale. Totodată, motivul „reducerii costurilor pe timp de criză economică” (cum este și în cazul de față) NU constituie un fundament suficient pentru a justifica o astfel de afectare a drepturilor electorale. Deci, cel mai probabil vom rămâne cu alegerile ca până acum” a explicat Alin Chifor pe o rețea de socializare.

În luna februarie, tânărul student a explicat pe larg, Constituționalitatea modificării legilor electorale prin ordonanțe de urgență ale Guvernului

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *