Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Actualitate

Încă o lovitură pentru Mafia Lemnului, anunță Mihai Goțiu: Legea care modifică radical tăierea lemnului, adoptată, astăzi, de Senat. S-au introdus și noi infracțiuni!

Încă o lovitură pentru Mafia Lemnului, anunță Mihai Goțiu: Legea care modifică radical tăierea lemnului din România, adoptată, astăzi, de Senat. S-au introdus și noi infracțiuni!

Propunerea legislativă, la care sunt co-inițiator, prevede trecerea, etapizată, de la vânzarea lemnului pe picior la vânzarea de lemn fasonat. Modul actual de valorificare – prin care se licitează un volum de lemn estimat teoretic – permite multe dintre metodele folosite în tăierile ilegale.

Practic, prin această modificare a Codului Silvic ”se rupe lanțul slăbiciunilor”, cel prin care firma care exploatează (taie efectiv lemnul) e aceeași cu cea care îl și comercializează, fiind (după cum s-a dovedit) extrem de greu de dovedit că nu a tăiat și nu a vândut mai departe mai mult lemn decât avea dreptul.

Că va exploata Romsilva în regie proprie ori o firmă contractată doar pentru tăierea și scoaterea lemnului din pădure până la platforma primară (depozit), nu va exista nici un interes să taie mai mult decât este plătită să taie, pentru că oricum nu va putea vinde lemnul tăiat ilegal. Ulterior, controlul lemnului vândut din depozit (platforma primară) va putea fi efectuat mult mai ușor și eficient.

Valorificarea ca lemn fasonat va permite ca volumul de lemn care se vinde şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare copac şi va reduce tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia.

Legea aduce și alte modificări importante la Codul Silvic:

– Încadrarea ca infracțiune a transportului de materiale lemnoase fără acte;
– Încadrarea ca infracțiune și a tăierilor ilegale și furturilor pentru volume mai mici de 5 metri cubi (mai mari de 0,1 mc);

Senatul a fost primă cameră sesizată. Decizională este Camera Deputaților.

După cum am anunțat deja, ieri și astăzi, înființarea DNA-ului Pădurilor a primit raport favorabil în Comisiile pentru Mediu și Juridică și va intra la votul final, săptămâna viitoare, în plenul Senatului. De asemenea, la Camera Deputaților a ajuns, după ce a fost votată în unanimitate la Senat, o altă modificare a Codului Silvic, legată de definirea materialelor lemnoase, pentru a stopa o altă metodă utilizată în tăierilor ilegale de păduri.

Toate acestea fac parte dintr-un pachet amplu de legi și măsuri pe care le-am inițiat și care au ca scop stoparea tăierilor ilegale de păduri din România” a anunțat Goțiu.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *