Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

EXCLUSIV Jocuri

SONDAJ: Care este cea mai iubită echipă de fotbal din Cluj? CFR sau Universitatea?

CFR Cluj și Universitatea Cluj, două săbii în aceași teacă, care par să infirme proverbul tradițional românesc. Două echipe cu istorii diferite, cu suporteri pătimași, o rivalitate de tradiție precum FC. Liverpool – Everton FC, Torino FC – Juventus Torino sau Real Madrid – Athletico Madrid.

Care este cea mai iubită echipă din oraș? Un răspuns este greu de dat dar până nu demult era ”U”.

„Scopul nostru nu e acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria rațiunii; nu speculă, ci jertfă” – Iuliu Hațieganu

Universitatea Cluj

Chiar dacă este departe de performanțele și trofeele concitadinei CFR, Universitatea Cluj este considerată echipa de suflet a clujenilor, o stare de spirit a sufletului românesc, echipa Unirii, echipa spiritului studențesc. La nivel de perfomanțe, Universitatea Cluj are un palmares slăbuț care nu o recomandă în vitrina campioanelor din fotbalul românesc.

Despre suporterii șepcilor roșii, ani de zile, s-a scris mult și bine, au fost lăudați și criticați deopotrivă dar apreciați că își acompaniau echipa în număr mare și în ligile inferioare. Se naște însă o întrebare legitimă: Oare performanțele CFR-ului din ultimii 10-15 ani nu vor crea o nouă generație de suporteri feroviari mai numeroasă ca cea a Universității. Este adevărat, și Manchester City, cu o vitrină aproape goală până acum câțiva ani era mai iubită în oraș ca United.

Universitatea, spre deosebire de CFR Cluj, mai are un merit important, deoarece a dat naționale nume importante în decursul ultimilor 100 de ani: „În 2007 revista suporterilor a întocmit o echipă ideală, formată din cei mai însemnați fotbaliști care au jucat la „U” de-a lungul istoriei. În poartă a fost ales Andrei Sepsi, jucător care a apărat buturile României la Balcaniada din 1933, neprimind nici un gol. În centrul apărării au fost selecționați Lazăr Sfera, component al echipei care a ocupat locul 2 în sezonul 1932-1933 și Mircea Luca, jucător ce a trecut prin greutățile bejeniei la Sibiu. Dan Anca, fotbalist ce a îmbrăcat de 318 ori tricoul alb-negru în prima ligă și Remus Câmpeanu unul din câștigătorii cupei din 1965 au fost poziționați pe flancurile apărării. Tot pe flancuri, dar pe posturile de mijlocași, au fost aleși Zoltan Ivansuc, jucător curtat insistent de Real Madrid în anii 60 și Răzvan Cociș, fost component de bază al echipei naționale. Foștii internaționali Ioan Ovidiu Sabău și Grațian Sepi au fost propuși pentru posturile de mijlocaș la închidere, respectiv coordonator de joc. În atac au fost introduși Mihai Adam, cel mai prolific atacant al Universității din toate timpurile și Aurel Guga, căpitanul echipei naționale în primul meci oficial, 2-1 cu Iugoslavia”.

Tradiție din 1907. Cinci campionate, patru cupe, trei supercupe, cea mai galonată echipă din afara Capitalei

CFR Cluj

CFR este cea mai galonată echipă a ultimilor ani din România, o echipă care a pus Clujul pe harta Europei prin meciuri de vis cu echipe de top din Liga Campionilor.

Înființat în anul 1907, clubul a câștigat de cinci ori titlul de campioană națională – în 2008, 2010, 2012, 2018, 2019. Istoria bogată a CFR-ului începe în Imperiul Austro-Ungar și continuă în Uniunea Europeană. CFR Cluj nu a fost echipa răsfățată a orașului, mai mereu în umbra rivalei, dar performanțele din ultimii ani au făcut-o infinit mai cunoscută ca rivala sa.

Echipa este recunoscută pentru eticheta multiculturală, având suporteri atât printre români, cât și printre maghiari. De remarcat că numărul suporterilor a crescut anual. Clubul beneficiază și de un marketing bun.

Performanțele ultimilor zece ani reprezintă o pepinieră importantă pentru viitoarea galerie de tineri ai feroviarilor.

Întrebarea rămâne: Care echipă este mai iubită în Cluj, CFR sau Universitatea?

Care este cea mai iubită echipă de fotbal din Cluj?
CFR Cluj
Universitatea Cluj

7 COMMENTS

  1. Pentru că a fost, este și va fi, in opinia mea, un simbol al Clujului.
    Este cea mai veche și aici au jucat nume mari ale fotbalului românesc

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *