Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

EXCLUSIV

Adrian Dohotaru: Lucrez la inițiative legislative privind taxarea progresivă, dar și la măsuri de democratizare a economiei

Deputatul independent Adrian Dohotaru a anunțat că lucrează la inițiative legislative privind taxarea progresivă și la măsuri de democratizare a economiei, în contextul discuțiilor privind posibile tăieri ale salariilor bugetarilor.

„Liberalii aflați la guvernare amintesc de măsurile de austeritate ale guvernului Boc atunci când anunță posibile tăieri ale salariilor bugetarilor. Boc a mințit atunci și a zis că e cerere FMI. FMI a răspuns, prin vocea directorului de atunci, Dominique Strauss-Kahn, ca România să introducă taxarea progresivă, nu să taie nediscriminat salariile.

Totuși, când ai aproape 1 milion de contracte suspendate și aproape 200 de mii încheiate, plus destule alte sute de mii în săptămânile următoare, nu poți, ca bugetar cu salariu mare, ca noi parlamentarii, să îți menții privilegiile (menționez că am votat împotriva măririi salariilor parlamentarilor).

Când statul e folosit adesea ca rentă, ca pe-o funcție privată, ca o feudă de cei cu salarii mari, nu ai cum să fii de stânga și să tolerezi astfel de abuzuri ale statului, mai ales pe timp de criză.

De aceea, e necesară o taxă de solidaritate care să afecteze și salariile bugetarilor de peste 6 mii sau 8 mii de lei. Deci să afecteze prin tăieri de salarii vârful piramidei, nu baza piramidei. Dar o astfel de taxă de solidaritate care afectează și sectorul bugetar și sectorul privat, trebuie coroborată cu impozitare progresivă nu doar a veniturilor, ci și a capitalului, a proprietăților, a moștenirilor, care sunt ca procent sub media țărilor vestice. În acest sens, lucrez la inițiative legislative privind taxarea progresivă, dar și la măsuri de democratizare a economiei, pentru a o face mai rezilientă, prin distribuirea profitului la angajați și drept de vot pentru angajați în consilii de administrație și AGA.

Banii obținuți printr-o taxare mai echitabilă, dar și prin mărirea bazei de impozitare prin refuncționalizarea ANAF, trebuie să conducă la investiții publice în sănătate, în educație, în infrastructură de transport ca să relanseze economia” a anunțat Dohotaru.

Pe data de 16 ianuarie 2020, Fundația Friedrich Ebert a lansat studiul realizat de Cornel Ban și Alexandra Rusu Pauperitatea Fiscală a României – Ce o explică și ce se (mai) poate face

După lansarea studiului, Dohotaru a comentat încă de atunci că este necesară impozitarea progresivă dar că măsura trebuie comunicată de voci independente sau partide de stânga noi, tip DEMOS: „S-ar putea depăşi nivelul de discuţii teoretice şi s-ar putea realiza un proiect legislativ în sensul reîntoarcerii la impozitarea progresivă? În acest sens a vorbit Adrian Dohotaru, deputat independent din Cluj Napoca. El a notat că ideea de impozitare progresivă ar putea fi o idee care să unească diferitele forţe de stânga, însă între ele există o stare de competiţie şi multe orgolii. Dohotaru a citat opinii din diferitele cercuri politice de stânga care spuneau că dacă o asemenea idee vine de la PSD, cei de la Pro România nu o pot sprijini. Dacă o lansează voci independente sau partidele neparlamentare de tipul Demos, celelalte forțe politice nu se simt datoare să o susțină. 

Remarcile lui Dohotaru sunt importante în contextul politic actual din România, când se conturează un guvern de coaliţie al dreptei (PNL, USR, Plus) în anul 2020 după alegerile parlamentare – fie cele anticipate sau cele la termen. Dacă România a intrat într-o nouă epocă a dominației politice a forțelor de dreapta, stânga ar putea fi nevoită să se gândească la o regrupare şi la schimbări” au precizat cei de la ro.baricada.org

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *