Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Actualitate

EURONEWS, în plină criză COVID-19, atrage atenția asupra „scurgerii de creiere” din sistemul medical românesc și procentul mic alocat sănătății din buget!

Publicația EURONEWS atrage atenția într-un articol care poartă semnătura jurnalistului britanic Kit Gillet, asupra scurgerii de cadre medicale, doctori și asistente, din România în țările vestice, fenomen care a explodat în ultimii ani.

„Până în prezent, țările din Europa de Est au scăpat de cele mai grave efecte ale pandemiei de coronavirus, dar mulți cred că este doar o problemă de timp, înainte ca numărul de cazuri și numărul de victime să crească drastic în regiune.

Dacă și când va lovi, capacitatea sistemelor de asistență medicală de a rezista atacului este pusă sub un mare semn de întrebare, în special având în vedere experiențele unor țări mai bogate, mai bine echipate, precum Spania și Italia. Dincolo de disponibilitatea echipamentelor de securitate și sănătate, o îngrijorare este efectul ultimilor ani de `scurgere a creierelor`, deoarece medicii și asistentele au plecat pentru locuri de muncă mai bine plătite în Europa de Vest” arată jurnalistul Kit Gillet.

Un alt aspect interesant, relevat, este faptul că România a investit cel mai puțin în sistemul medical în raport cu alte țări europene: „România are cele mai mici cheltuieli cu asistența medicală ca procent din PIB-ul UE, conform celor mai recente cifre disponibile de la Eurostat, țări precum Letonia, Polonia și Slovacia rămânând tot în spate”.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *