Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Editorial EXCLUSIV

China strănută, România intră în comă

De două luni de zile, China a recunoscut amploarea pe care a luat-o noul Coronavirus pe teritoriul ei. Lumea a așteptat, cu sufletul la gură, o eventuală îmbunătățire a situației, chiar o stopare a răspândirii acestui virus periculos, nu doar din punct de vedere al efectelor acestuia, ci mai ales din prisma rapidității cu care el se răspândește. Dar, cu tot sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății oferit Chinei, virusul a ieșit și în afara teritoriului chinez, afectând multe alte țări.

Era cumva inevitabil ca și CO-VID 19 să nu intre într-un final și pe teritoriul Europei, declanșându-se astfel ceea ce se numește o pandemie, deși oficialii multor națiuni sau organizații transfrontaliere sunt ezitanți să numească actuala stare în acest fel.

Ceea ce este cu adevărat periculos, și observăm că nimeni nu tratează subiectul cu importanța cuvenită, este posibilitatea multiplă prin care o eventuală răspândire a noului Coronavirus pe teritoriul României poate afecta economia țării, care este și așa șubrezită de fostul guvern Dăncilă, scandalos de darnic, nefiind interesați în niciun fel de stabilitatea economică pe termen lung, ci doar de episoadele electorale de anul trecut și de anul acesta.

În continuare clasa politică, acei oameni care ne decid nouă destinele, sunt prea ocupați cu aranjamentele politice și cu mizantropismul cu care ne-au obișnuit deja încât să îi preocupe măcar niște eventuale măsuri economice. Norocul lor că problemele cu privire la sănătate îl au ca și piesă centrală pe domnul Raed Arafat, unul dintre puținii profesioniști din vârful națiunii care le face munca acestor țărănoi ajunși în poziții decizionale prin noroc sau prin eroare.

Din punct de vedere economic este o tăcere morbidă, o liniște abisală, nimeni nu spune dacă România este sau nu pregătită pentru un posibil blocaj economic, dacă România este pregătită să suporte o amânare a încasărilor catre bugetul de stat, dacă statul va mai avea bani să își achite datoriile către creditori sau dacă va avea bani să își plătească aparatul bugetar la fel de gras cu un porc în ajunul Crăciunului, care are picioarele prea slabe să îi mai poată purta greutatea. Nu, nimeni nu spune nimic. De ce? Pentru că nici măcar nu îi interesează, din cel puțin două motive. Primul este că situația lor materială este prosperă, fiind abonați la bani publici ori beneficiind de sinecuri bine plătite. Al doilea motiv este pentru că îi interesează în mod exclusiv să își păstreze situația antemenționată, concentrându-se pe alegerile anticipate și pe securizarea viitoarelor fotolii comode, făcând blaturi și înțelegeri reciproc avantajoase.

Coronavirusul bate la ușa României, fiind pe cale să ne lovească cu toată forța, încă nu am văzut nimic din ce poate face. Să vedeți când se întoarce diaspora de sărbători în țară cât sunt păstorii noștri de pregătiți. Nu sunt, nu avem nici măcar guvern, sunt ocupați cu împărțirea plăcintei și nu sunt capabili să gândească pe termen lung și peste limita interesului propriu. La ce să te aștepți de la diverși tractoriști sau lăcătuși-mecanici ajunși mari politicieni? Nici mecanicul care repară mașini nu se gândește la nimeni altcineva decât la propria persoană, nu pentru că e rău sau nesimțit, doar pentru că nu înțelege, nu știe și nu poate, limited edition din păcate.

Dragi papagali politici, umila noastră publicație (într-adevăr este umilă, vai de capul nostru), și-a permis să conceapă câteva idei basic, de nivelul economy for dummies, care v-ar putea fi vouă, stimabili călăuzitori ai națiunii (sic!), foarte utile. Încercați voi să faceți un blat pentru evitarea unor consecințe nefaste care se pot abate asupra noastră și votați dracului un guvern, lăsați blatul cu anticipatele, momentan pe noi cetățenii ne interesează să existe un factor decizinal, nu ne prea interesează cine, dar având în vedere situația dată, e suficient să fie cineva decât nimeni. Cu alegerile vedem după (noi am prefera să vină ceva extratereștrii să ne ghideze în locul țărănocilor analfabeți care sunt acum). Încercați să evitați panica, economia se blochează la un simplu strănut, puneți mâna la gură va rugăm. Să nu răspândiți Coronavirulsul și să nu ne îmbolnăvim, nici noi și nici economia. Aduceți-vă aminte de discursurile total stupide ale unui premier din 2008 și din 2009 care nu știa ce să spună altceva decât că trebuie să strângem cureaua. Omului i-au rămas pantalonii mari sau cine știe. Gândiți-vă la niște măsuri care să sprijine economia, de la subvenții pentru plata datoriilor companiilor până la amânarea plăților către buget. Astfel sprijiniți păstrarea locurilor de muncă. Puteți să vă gândiți și la investiții publice, deși e tardiv. Luați în calcul sprijinirea băncilor, dacă băncile pățesc ceva și se prăbușesc, e vai de pielea noastră. Economia se bazează pe credite și pe datorii, aveți grijă să nu apară dezechilibre în acea direcție.

Știm că aceste sfaturi nu sunt suficiente, dar chiar și așa nu ne încredem în capacitatea voastră de a gestiona și înțelege pe deplin situația. Dar totuși, poate încercați să faceți câte ceva și pentru noi, ăștia fraierii, care vă tot votăm la nesfârșit. Am mai spus și repetăm, așteptăm să vină ceva Klingolieni să ne conducă și voi să vă întoarceți la lopată sau la ce naiba făceați înainte să fi fost cineva atât de prost încât să vă ridice în vârful conducerii sărmanei națiuni.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *