Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Actualitate Cultură

Turneul național Eltűntek/Dispariții ajunge la Reactor

Spectacolul Eltűntek/Dispariții de Elise Wilk, în regia lui Sebestyen Aba, se va juca în martie la Reactor. Spectacolul produs de Yorick Studio (Târgu Mureș) vorbește despre migrație, din perspectiva unui etnic german care a ales să rămână în țară. Dispariții de Elise Wilk povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre. Povestea este structurată în trei părți, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României: 1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică), 1989-1990 (Revoluția, urmată de exodul în masă a minorității germane) și 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană).

Textul Dispariții a fost comisionat dramaturgului Elise Wilk în cadrul celei de-a zecea ediții a proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, desfășurat la Yorick Studio. Astfel, i s-a propus autoarei să scrie un text pe tema migrației, din perspectiva unui etnic german care a ales să rămână în țară. O mare parte din text se bazează pe întâmplări reale, pentru scrierea sa autoarea documentându-se din interviuri cu supraviețuitorii deportărilor în Siberia sau cu etnici germani care au emigrat înainte și după 1990 sau cărți de istorie orală care conțin mărturii ale acestora. Textul final s-a bazat foarte mult și pe experiențele personale ale autoarei.

Rolul principal în spectacolul regizat de Sebestyen Aba este jucat de cunoscuta actriță de teatru și film Eniko Szilagyi, care astfel revine după mulți ani de absență pe o scenă din România. Eniko Szilagyi este cunoscută publicului român pentru cele peste 20 de roluri în filme ca „Secretul lui Bachus”, „Ultima noapte de dragoste”, „Bietul Ioanide” sau „Misterele Bucureştilor”. A părăsit România cu șase luni înaintea Revoluției din 1989, iar în prezent trăiește la Paris.

Spectacolul se joacă în limba maghiară cu supratitrare în limba română și va fi urmat de o discuție cu publicul.

Distribuția:
SZILÁGYI ENIKŐ
BAJKÓ EDINA
SCURTU DÁVID
SZABÓ JÁNOS SZILÁRD
TÓTH ZSÓFIA
SEBESTYÉN ABA

Regie: SEBESTYÉN ABA
Muzica: CÁRI TIBOR
Violoncel: DOMAHIDI KATALIN și VILHELEM ANDRÁS
Costume și decor: SÓS BEÁTA
Asistent regie: MÁTHÉ BARBARA
Dramaturg: CSEKE TAMÁS
Traducerea: ALBERT MÁRIA

Durata: 100 de minute
Vârsta recomandată: 14+


A zecea ediție a proiectului „Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan” este finanțată de Fondul Bethlen Gabor, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș și Ministerul Resurselor Umane din Ungaria (EMMI).
În perioada martie-mai 2020, turneul național cu spectacolul Dispariții, co-finanțat de AFCN, va ajunge în orașele Sighișoara, Mediaș, Brașov, Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea, Timișoara, Sibiu, București și Sfântu Gheorghe.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *