Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

EXCLUSIV

Cluj-Napoca, orașul IT. Cele mai importante companii de software!

Cluj-Napoca s-a transformat în ultimii zece ani într-un magnet pentru toate tipurile de inițiativă antreprenorială dar în special pentru IT care a explodat, Clujul deţinând aproape 20% din industria software din România, aproximativ 1 miliard de euro, după Bucureşti, cu peste 3,3 miliarde de euro, adică 60% din total, conform datelor din ultimii doi ani.

În 2020, cea mai mare companie de software din România a rămas ORACLE ROMÂNIA SRL cu o cifră de afaceri de peste 200 milioane de euro, urmată de IBM ROMÂNIA și ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMÂNIA SRL.

În Cluj-Napoca, cele mai importante companii IT sunt:

AROBS, fondată în 1998 și deținuta de un român, Voicu Oprean, în integralitate, de altfel singura companie de IT controlată de un român, din topul național, Oprean fiind menționat în Forbes Romania 100 Hall of Fame.

Compania are ca obiect de activitate dezvoltarea de software cu expertiză în automotive, IoT, travel & hospitality, life sciences, enterprise solutions, are sediul central în Cluj-Napoca și birouri regionale operaționale în București, Iași, Târgu Mureș, Baia Mare, Suceava și Arad.

AROBS numără peste 800 de angajați și are peste 20 de ani experiență în dezvoltarea de soluții software pentru clienți din Europa și America. În plus, compania românească are clienți din întreaga lume și a început să achiziționeze companii în străinătate.

Cifra de afaceri:  30.0000.000 euro în 2019;

Voicu Oprean, fondatorul companiei de software din Cluj-Napoca – AROBS Transilvania Software

ENDAVA este o companie britanică de servicii și soluții IT, fondată în anul 2000. Compania are peste 5.500 de angajați în sediile sale din America de Nord, Europa de Vest și centre de livrare în România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Argentina, Uruguay, Venezuela și Columbia.

Centrele de dezvoltare și suport din România sunt în București, Cluj-Napoca, Iași și din 2019 au fost deschise alte două birouri în Timișoara și Brașov.

Centrul din Cluj-Napoca a fost înființat în 2006 ca urmare a fuziunii prin absorbție cu firma clujeană Alfa Global Solutions (AGS), furnizor de soluții IT, companie înființată în 1997 și care avea la momentul achiziției un număr de 60 de angajați.

Cifra de afaceri: 501.882.005 lei, profit 2018: 50.109.917 lei

Endava Office Opening | Cluj, 2014

NTT DATA Romania oferă servicii de dezvoltare și consiliere de specialitate clienților din diverse industrii, furnizorilor de servicii IT, integratorilor de sisteme și companiilor software.

Începând cu anul 2013 NTT Nippon Telegraph and Telephone a înglobat și EBS Romania care a devenit parte a concernului, compania clujeană fiind înființată de către Daniel Metz, un om de afaceri român, în anul 2000.

NTT DATA Romania are o echipă de peste 1.600 de specialiști în șapte locații: București, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași, Novi Sad (Serbia) și sediul central din Cluj-Napoca.

Serviciile NTT DATA Romania acoperă întregul ciclu de dezvoltare și gestionare a unui sistem software. În prezent, compania deservește peste 300 de clienți din multiple țări, printre care România, Germania, Austria, Elveția, Olanda, Norvegia, Finlanda și SUA.

Cifra de afaceri: 297.950.119 lei, profit 2018:  18.196.804 lei

Daniel Metz despre „VISUL ROMANESC. De la Emigrant la Lider ”. Berăria Culturală. 

SOFTVISION este o companie de software creată în 1994 de Laurențiu Russo, un român stabilit în San Francisco.

Russo, actualmente Chief Technology Officer (CTO) al Softvision, și-a cedat toate părțile sociale la Softvision SRL către Softvision LLC, înregistrată în SUA, în anul 2016. Anterior tranzacției cu Cognizant, Softvsion LLC era deținută de fondul american Tower Arch Capital.

SOFVISION a devenit un furnizor global de software și servicii de consultanță. Compania deține birouri în Cluj-Napoca, Baia Mare, Iași, Timișoara, București, dar și în Statele Unite. Printre clienții SOFTVISION se numără Google, Yahoo, IBM sau Microsoft, Swisscom, Alcatel, Sprint, Sharp, Toshiba, Nec, Hitachi, AOL, P&G, Verizon.

Cifra de afaceri: 248.652.795 lei, profit 2018: 18.830.740 lei

Dan Ichim | Java-script Software Engineer la Softvision | Cluj Tech Society

FORTECH, membru al clusterului IT local cu peste 15 ani de experiență în dezvoltarea de software, unul dintre principalii jucători de outsourcing, cu cea mai rapidă și constantă creștere din regiune.

Compania a fost înființată în 2003 de către profesorul Dorel Banabic de la Facultatea de Construcții de Mașini din cadrul UTCN și soția acestuia, Ana-Silvia Banabic. La câteva luni, în 2004, Călin Marin Văduva a intrat în Fortech SRL, ulterior devenind asociatul majoritar (65%) şi CEO.

În ultimii ani, compania a început să îşi extindă prezenţa în România prin deschiderea unor birouri regionale în Oradea, Iaşi şi Braşov, ultimul fiind inaugurat anul trecut.

În aprilie 2019, Fortech a deschis primul birou de vânzări şi consultanţă din afara ţării, în Chicago. Biroul poate deveni punctul de intersecţie dintre consultanţii şi reprezentanţii de business Fortech şi clienţii sau prospecţii din SUA care doresc să exploreze valoarea aplicată a tehnologiei.

Cifra de afaceri: 132.685.178 lei, profit 2018: 12.742.267 lei

Startup Grind Cluj Napoca hosts Calin Vaduva [CEO Fortech]

iQuest a fost înființată în anul 1998, cu o investiție de 50.000 de mărci, de către antreprenorul Cornelius Brody, român care a plecat din România în Germania în anul 1988.

Compania are clienți din domenii precum serviciile financiare, telecomunicații, logistică, producție, comerț, IT, farmaceutică, media, servicii poștale, din România și Germania, Marea Britanie, România, Elveția, Franța și Suedia.

Activitatea iQuest se împarte între divizia de furnizare de soluţii software la comandă şi cea care dezvoltă soluţii software proprii, ma­joritatea veniturilor – 70% – provenind însă din dezvoltarea de aplicaţii perso­na­lizate pe nevoile şi cerinţele clientului. Gama de soluţii proprii este formată din aplicaţii pentru managementul şedinţelor şi al sălilor de şedinţă (meeting rooms) sau pentru semnătură digitală pe dispozitive mobile.

Afacerile iQuest Technologies SRL Cluj-Napoca au crescut de la 119,5 milioane de lei în 2017 la 132,7 milioane de lei la finele lui 2018.

TEDxEroilor – Cornelius Brody – Impact de durata prin valorile tale
Biz Talk w/ Cornelius BRODY [Founder & Chairman iQuest]

Yonder, fostă Nethrom Prodimpex, este o companie de IT înființată în Cluj-Napoca. A fost înregistrată în anul 1993 ca firmă româno-olandeză cu capital privat, având ca principal domeniu de activitate furnizarea de servicii software. A fost achiziționată la finele anului 2007 de grupul olandez de investiții Total Specific Solution (TSS).

Compania dez­voltă în România zeci de produse IT pentru pieţele vestice, în special pentru clienţi din state precum O­landa, America sau Canada. În ge­neral, Yonder lucrează pentru clienţi care vin din zona autorităţilor locale sau din domeniul serviciilor medicale (medici de familie, farmacii etc.)

Yonder Vision Paper ” The Innovation Roadmap of Successful Software Product Companies”

Grupul Brinel este o companie independentă  a SNEF Lab din grupul francez SNEF.

De numele fondatorului, Marcel Borodi, este legată dezvoltarea companiei. În perioada 1987-1991 Borodi a lucrat pentru IIRUC Bucureşti, iar în anul 1991 a renunţat la acest job pentru a fonda grupul Brinel. In 1992, a fost primul producător de calculatoare, marca proprie.

La începutul anului 2019, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care grupul francez SNEF a preluat Grupul Brinel. În prezent, grupul este unul dintre furnizorii clujeni relevanţi de soluții informatice de top, prin integrarea de software, hardware și comunicații, precum și oferirea unui pachet complet de servicii.

Compania  vine în întâmpinarea clienților cu soluții IT avansate, prin integrarea de aplicații și tehnologie software, hardware, comunicații și prin personalizarea produselor și serviciilor în funcție de nevoile fiecăruia.

1 COMMENTS

  1. Cand vrei sa scri un articol despre cele mai importante firme de IT din cluj, dar tu nu te pricepi 🙂
    Unde e Betfair cu cel putin 800 de angajati,
    Garmin, Magneti etc, toate mai mari decat Arobs, Fortech

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *