Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

12 măsuri normale, necesare pentru ca PSD să câștige Clujul

Fostul președinte interimar al PSD Cluj, Liviu Alexa, a prezentat 12 măsuri normale, necesare pentru ca PSD să câștige Clujul, un proiect politic în perspectiva candidaturii la președinția organizației județene PSD Cluj.

„În ultimele patru luni, împreună cu echipa mea, compusă din Adrian Mlădinoiu președinte executiv, Mihai Mocanu, secretar general, si Anca Ciubăncan, preşedinte PSD Cluj-Napoca, dar nu fără efortul celor câteva sute de membri care mi-au fost alături, am reușit să demonstrăm că avem capacitatea de a ne reinventa şi de a ne adapta vremurilor în schimbare. Pentru prima oară în Cluj, considerat fieful `dreptei`, PSD a reușit să devină un punct de interes al opiniei publice. Pentru prima oară în ultimii zece ani sigla PSD și minunatele valori ale stângii au fost scoase `la aer` pentru a arăta locuitorilor din Inima Transilvaniei adevăratele realizări ale guvernărilor PSD și nu fake-news-urile promovate cu ură de către `dreapta`.

Adrian Mlădinoiu, Liviu Alexa, Anca Ciubăncan, Viorica Dăncilă și Mihai Mocanu

PSD Cluj este mai vulnerabil ca oricând tocmai datorită acestor realizări. Politicienii învechiți, trădători și imorali, superficiali și ignoranți, care au ratat în fiecare ciclu electoral obiectivul victoriei vor să distrugă această speranță a renaşterii PSD la Cluj. Ne întoarcem privirea de la ei si privim spre viitorul acestui oraș și spre viitorul acestui județ, propunându-le membrilor PSD un document spre analiză, un document care conține 12 măsuri pe care le vom implementa negreșit, imediat şi fără concesii, dacă membrii PSD ne vor acorda încrederea de a continua munca de asanare a lenei, munca de revigorare a Stângii în Cluj. Nu suntem genul de formaliști care să așeze aceste măsuri pe grupe de interes, pe priorități. Tot ce urmează să vă propunem considerăm că reprezintă o PRIORITATE și-a explicat demersul Liviu Alexa.

Cele 12 măsuri propuse de Liviu Alexa pentru PSD Cluj:

 1. Înnoirea bazei de membri cu susținători din toate grupurile sociale, vârstele și etniile.În ultimele patru luni echipa mea, atât în județ, cât și în municipiul Cluj-Napoca a făcut o atentă analiză a bazei de susţinători şi membri curățind-o de date false ”raportate la hectar”. Mai mult, am adus în filială peste 1000 de noi membri, lucru fără precedent în istoria PSD Cluj. Ne propunem ca în următorii doi ani să mărim baza de partid cu cel puțin încă 2000 de membri din care 30% să fie tineri sub 35 de ani.
 2. Instituirea unui sistem de management online, un sistem cloud a tuturor documentelor generate de activitatea politică și operațională a PSD Cluj pentru a evita ”surprizele” în care diverși lideri locali aruncă la gunoi diverse documente importante precum adeziuni, procese verbale de ședințe sau liste de cotizații . Avem soluții eficiente și moderne prin care toate documentele organizației să fie scanate, catalogate, fișate și apoi urcate într-un sistem de tip cloud pe servere protejate astfel încât să constituim o arhivă solidă, accesibilă tuturor, o arhivă transparentă pentru ca toți membri, nu doar șefii sau aleșii locali, să aibă acces la deciziile și datele partidelor.
 3. Crearea unui sistem modern de comunicare între conducerea județeană și filialele din teritoriu prin care toți cei care se află în structurile de conducere ale organizațiilor locale să fie transparent informați despre deciziile conducerii județene sau naționale, despre proiectele, evenimentele, care privesc organizația. În acest moment, potrivit constatărilor făcute în ultimele 4 luni, situația este foarte proastă și nu mai poate continua în acest fel. Consilierii locali nu comunică cu conducerea județeană, consilierii județeni nu comunică cu conducerea județeană și cu primarii PSD, primarii PSD nu comunică între ei, iar președinții de organizații locale din localitățile care nu au primari câștigători sunt pur și simplu văduviți de orice fel de informație notabilă. PSD Cluj are nevoie – și aceasta este propunerea noastră, de o aplicație pe telefonul mobil cu acces personalizat în care să existe la îndemâna oricărui membru, atât informările punctuale pe care organizația județeană le face, cât și propunerile, deciziile, telefoanele de contact ale liderilor din întreg județul.
 4. Structurarea corectă a fiecărei organizații locale din interiorul PSD. Înființarea de organizații de tineret, femei și pensionari în toate localitățile medii și mari, precum și stimularea acestora să aibă întruniri permanente, să organizeze dezbateri și întruniri comune, așa cum face oricare partid serios din Europa care se respectă. În următorii patru ani, PSD Cluj își propune să nu mai facă politică națională, să nu își mai dea cu părerea despre fake-news-urile cu care opinia publică este infestată și să se concentreze pe politica locală pe problemele incredibil de presante nerezolvate de administrația Emil Boc – Alin Tișe. Vom face politică națională când PSD va câștiga Clujul, pănâ atunci obiectivul realist ar fi să începem să muncim constant pentru acest deziderat: rezolvarea problemelor locale stringente şi, prin aceasta, aducerea Clujului şi capitalei sale reşedinţă de judeţ în familia social-democrată din care facem parte.
 5. Reînființarea departamentelor și crearea unor grupuri de lucru specializate pe toate domeniile pentru a genera în mod constant programe politice locale, programe de bune practici și proiecte pilot.
 6. Instalarea unui sistem anual de evenimente politice prin care lideri naționali și europeni din structura PES, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic pot interacționa cu activul de partid și să promoveze în rândul tinerilor adevăratele teme ale stângii moderne cu conștientizarea lor asupra adevăratelor probleme ale societății. PSD Cluj prin mandatul nostru trebuie să înceapă să gândească modern și să nu se mai ferească de temele sensibile ale societății europene: inegalitatea, inechitatea, amenințarea schimbărilor climatice, intoleranța față de minoritățile sexuale, ignoranța unei părți din societate la adresa celor defavorizați. Nu știm alții cum sunt, însă prin mandatul meu vreau să dăm un semnal de înnoire prin susținerea și promovarea minorităților, chiar și a minorităților sexuale și religioase, precum și a tuturor categoriilor defavorizate. În acest sens, PSD Cluj, dacă vom primi încrederea membrilor PSD, va promova pe listele Consiliului local, pe loc eligibil un tânăr excepțional de etnie romă, demn reprezentant al comunității de romi de la Pata Rât. De asemenea, vom crea un departament special pentru persoanele cu dizabilități și le vom oferi posibilitatea de implicare politică activă în deciziile organizației trecând peste blabla-ul promovat de restul partidelor. În Cluj-Napoca există o importantă comunitate LGBT, compusă din câteva mii de membri, pe care administrația liberală condusă de Emil Boc o tratează cu intoleranță și lipsă totală de respect, refuzând autorizarea evenimentelor publice, refuzând să gândească un proiect social de promovare a toleranței. Vom face acest lucru nu pentru că e trendy sau ca să arătăm că PSD e cool, ci pentru că pentru PSD Cluj nu există, și trebuie să ne intre bine în cap asta, cetățeni superiori și cetățeni inferiori, suntem toți membri ai comunității. De asemenea, în următoarea perioadă ne propunem o relaționare eficientă, mult mai puternică cu cultele religioase, mai ales cu comunitățile de tineri ortodocși, greco-catolici și neo-protestanți, de la Martorii lui Iehova la adventiști, de la baptiști la protestanți, de la romano-catolici, greco-catolici la ortodocși peste tot există asociații de tineri care sunt active și care au probleme, Problemele lor sunt aceleași cu problemele tuturor tinerilor din România și este de datoria noastră să le socatem în față.
 7. Organizarea unor sesiuni de training pentru militanții PSD Cluj, crearea unei armate de militanți care să facă munca politică adevărată de promovare a realizărilor și proiectelor PSD. Acest lucru nu s-a făcut niciodată în Cluj, dar se face cu succes în organizațiile PSD din țară, culmea toate având rezultate extraordinare. În acest sens, am început deja și vom continua organizarea unor celule politice care să acopere geografic întreg municipiul pe structură piramidală, organizație de cartier, organizație zonală, mini-organizații locale. Nu este o noutate că organizațiile PSD din țară care câștigă bătălii electorale importante au rafinat această metodă de organizare atât de bine încât o victorie cu peste 50% pentru ele devine una normală. Dacă PSD a pierdut la Cluj mereu în ultimii 20 de ani este pentru că nimeni nu a dorit să facă această muncă grea de organizare dar atât de necesară. Vom replica aceaste măsuri de organizare și la nivelul marilor municipii din judet și a localităților de nivel mare.
 8. Implementarea unui sistem transparent de cotizații ale membrilor din conducerile organizațiilor locale. Eliminarea banilor la negru a parandărăturilor, a ”sponsorizărilor” din PSD Cluj. În calitatea de preșdinte interimar am vești proaste: fosta conducere PSD Cluj și asta o spune un audit extern contabil, a generat datorii de peste 40.000 de euro. Când am intrat în PSD Cluj, contabilitatea se ținea studențește, o dată pe an depunându-se actele la Fisc. De îndată am semnat un contract lunar cu o firmă serioasă de contabilitate pentru a reda sănătatea financiară acestei filiale. Chiar dacă în acest moment, din cauza nepăsării, foarte mulți dintre aleșii locali refuză să ofere o mică susținere partidului, suntem convinși că vom schimba acest lucru prin argumente corecte și sustenabile. PSD Cluj trebuie să se întrețină singur din punct de vedere financiar și să își dezvolte o capacitate operațională profesionistă: de la secretariat general până la crearea unui call-center, de la acţiuni de promovare politică până la prezența, chiar și plătită în presa locală. De azi înainte nu mai ascundem nimic din ceea ce se întâmplă în interiorul partidului, nici membrilor, dar nici publicului larg. Trebuie să nu mai facem greșelile din trecut, mai ales într-un oraș atât de deschis la minte și de dornic de transprenţă cum este Cluj-Napoca. Nu putem să avem pretenția ca oamenii să ne ofere votul dacă nu vom deveni transparenți în ceea ce privește deciziile noastre dar și operațiunile noastre.
 9. Implementarea unui sistem corect de evaluare a candidaților, atât pentru funcțiile de aleși locali cât și pentru eventuale numiri în diferite posturi. În ceea ce privește listele de consilieri locali cel puțin în privina Consiliului Local Cluj-Napoca vom continua să stimulăm ambiția tuturor celor care au muncit necondiționat pentru acest partid și care au susținerea internă a colegilor lor. Dar și să identificăm personalități sau clujeni cu potențial din afara paertidului care iubesc stânga și vor să muncească pentru comunitate. Vremea analfabeților, a pilelor a amantelor, ale misecuviniștilor a trecut pentru PSD Cluj. Chiar dacă, mai există și cazuri în care noi între noi, unii membri, nu avem o chimie pozitivă, am demonstrat chiar și personal, în ultimele luni, că pot trece peste diferenţele de viziune şi pot colabora, ba, mai mult, nu îmi bag nasul în niciun fel de inițiativă care este în favoarea partidului. În fapt, acesta este crezul meu și al echipei mele să îi strângem laolaltă pe cei care vor cu adevărat să muncească și care au fost alături de partid mai ales la greu. Sunt mulți dintre aceștia care au fost alături de noi în ultimele patru luni arătându-și nu numai valoarea ci şi capacitatea de implicare. Partidul nu este pe persoană fizică și PSD Cluj nu mai trebuie să fie compus din grupuscule de tip gașca lui ăla, grupul lui aia, ăia de pe munte, ăia din localitatea X. Suntem cu toții pesediști și colegi în aceeași filială. Singura barieră pe care trebuie să o ridicăm pe viitor este împotriva membrilor care au ca activitatea politică bârfa, acțiunile otrăvite, a celor care au ca și scop sinecurile, funcțiile grase. În plan relațional mai propunem o schimbare importantă de atitudine a clujenilor față de Sud și Moldova și Banat. Mândria locală e bună, dar în cantități prea mari poate devni prostie, poate deveni nelucrativă. PSD Cluj îşi propune să nu mai gândească geografic sau istoric-geografic, ci să gândească în termeni de “frăție politică” cu toate organizațiile din Moldova, Sud, Banat, cu toți pesediștii de la care avem ce învăța. Este nevoie să schimbăm percepția despre PSD Cluj și anume că este o filială care nu cîștigă niciodată, care pierde voturi, care are conducere îngâmfată și care contestă mereu Bucureștiul. Da, PSD Cluj are nevoie de independență, nu are nevoie de intromisiuni abrupte din partea conducerii centrale, dar trebuie să devină un partener politic solid atât pentru București, cât și pentru liderii din teritoriu, astfel încât toţi cei din conducerea naţională, oricare va fi ea, să ştie că se pot baza pe Cluj, să ştie că Clujul nu mai pierde voturi, se aliniază stilului de organizare și strategiilor politice implementate din Capitală spre România. Nu este posibil să mai continuăm să ne autoizolăm, atât electoral, cât și organizatoric, de restul PSD.
 10. PSD Cluj își propune să strângă legătura și să colaboreze nu intens, ci foarte intens, cu toată garnitura de europarlamentari ai PSD, priviți adesea ca aparținând unei anumite regiuni geografice. În fapt, toți europarlamentarii PSD sunt colegii nostri și, ca filială, considerăm că avem foarte mult de învăţat şi câştigat dacă facem noi primul pas cerându-le informaţii despre schimbările și deciziile de la nivelul Parlamentului European, precum și informații despre evenimente și oportunități de dezvoltare a unor proiecte politice şi de dezvoltare regională şi locală, ce pot fi, în mod corect, finanțate de la Bruxelles. Europarlamentarii PSD nu sunt “diaspora” noastră politică, ci sunt partenerii noștri, reprezentanții noștri de top în politica continentului.
 11. PSD Cluj va crea, pe lângă prezența consilierilor locali și județeni, niște grupări politice compuse din cei mai implicați membri ai PSD care vor participa la fiecare ședință de CL din municipiu şi localităţile din judeţ în care suntem în opoziţie, precum și la fiecare ședință de Consiliul județean. Vom acționa ca un ghimpe civi în coasta baronilor locali ai PNL Cluj: Tișe și Boc, făcând muncă corectă de opoziție. Readucându-le aminte de miniciunile, nerealizările și lipsa lor de implicare în ultimii 16 ani, PSD Cluj trebuie să aibă o voce mai puternică în favoare personalizării actului public, a minimizării birocrației. PSD Cluj trebuie să se bată cu pumnii politici, cu vocea, cu prezența, pentru includerea pe agenda baronilor PNL a noilor provocări ale societății: schimbările climatice, economia verde, inteligența artificială, întreprinderile sociale, programe eficiente de asistență socială, programe de stimulare a industriei creative.
 12. Reducerea decalajului dintre rulalul clujean și urbanul clujean este un alt obiectiv politic al PSD Cluj, în următoare perioadă, dacă vom beneficia de încrederea unui nou mandat. Administrația județeană condusă de Alin Tișe și-a bătut joc de infrastructura din mediul rural, atât de cea rutieră sau spitalicească, cât și de cea educațională. Un Cluj care se consideră inima Transilvaniei are localități care se zbat în sărăcie cu primari peneliști care își bat joc de banii publici. Are drumuri foarte proaste și spitale în mizerie și nedotate. Consilierii județeni care vor acționa în viitorul organism vor avea un alt mandat din partea conducerii PSD Cluj, acela de implicare, acela de implicare activă, acela de a propune proiecte eficiente pentru deminuarea prăpastiei dintre rural și municipiul Cluj-Napoca.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *