Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Actualitate

Dohotaru: Ludovic Orban dă dovadă de fascism social

În această după-amiază, într-o declarație de presă, deputatul independent, Adrian Dohotaru a precizat că premierul Ludovic Orban „dă dovadă de fascism social”.

„Când Ludovic Orban spune că a primi ceva de la stat e dovadă de slăbiciune, asta e fascism social.

Când Orban declară că suntem un stat cu cetățeni care s-au obișnuit să fie asistați, asta e reîntoarcere la epoca Băsescu și la retorica austerității într-o perioadă de creștere economică.

Fascismul social, o derivație mai light a fascismului, nu crede că cetățenii au drepturi. La protecție din partea statului, la educație, la sănătate, la un mediu curat. Sau, așa cum scrie în Constituție, fasciștii sociali nu cred că România e un stat social.

Cine își revendică aceste drepturi, e slab, un subom, adică un individ inferior.

Ludovic Orban a afirmat în weekend la o întâlnire PNL din sector I, cel mai bogat din România: „Hai să fim cinstiți, nu poate exista o națiune puternică cu cetățeni slabi, cu cetățeni care s-au obișnuit să fie asistați, cu cetățeni care așteaptă să primească de la stat, care consideră că statul trebuie să le dea ceva”.

Statul este considerat doar cel social. Indivizii puternici nu au nevoie de protecția statului, ei doar își apără proprietatea prin poliție, judecătorie, servicii care asigură „siguranța națională”. Acela e statul celor puternici și despre acel stat ți se spune că trebuie întărit, dar fără să ți se spună că și acela e stat. Dimpotrivă, drama României e că oamenii s-au „descurcat” așa bine fără stat încât nu își mai revendică drepturi de bază, nu că statul român ar fi unul social, iar asta se poate demonstra cu cifre simple.

Media UE de cheltuieli de protecție socială în 2017 a fost de 18.8% din PIB. În România a fost de 12%, printre ultimele din UE, grosul fiind oricum la pensii.

Așa zișii asistați în România, beneficiarii de venit minim garantat, sunt oricum nevoiți să muncească, pentru un ajutor infim de 142 de lei de persoană. Cei care nu muncesc, destul de mulți, dar cu scutire de la doctor dacă sunt bolnavi sau au în grijă copii mici, iau VMG doar pentru a avea acces la asigurarea medicală. În ultimii ani, numărul beneficiarilor de VMG s-a micșorat considerabil. În decembrie 2019, erau 170.000, cu un beneficiu mediu de 263 de lei. În aprilie 2017, erau 240.000, deci să terminăm o dată cu mitul că PSD susține asistații sociali sau că România ar fi un stat asistențial.

La cine se referă Orban? Critica lui nu are obiect real, pentru că România nu e un stat care să investească în protecție socială, în sănătate sau educație publice. Atunci de ce minte? Pentru că induce ideea că nici nu merităm astfel de investiții. Pentru că ne manipulează ca să ne învrăjbim unii împotriva altora, ca să credem că solidaritatea nu e posibilă. Afirmațiile lui merg mai departe decât clasicul liberalism pentru că există un consens între liberali, conservatori, social-democrați etc. că statul trebuie să ofere protecție socială.

Astfel de declarații pun în lumină mai bună privatizările liberale recente din Sănătate, reticența de a mări pensiile sau alocațiile. Vrem resurse pentru stat social? Trebuie să taxăm mai just capitalul, proprietatea, averile, pentru că suntem cea mai inegală societatea din Europa. Nu să apelăm la limbajul urii, cum face Orban, depășind mult cadrul unui limbaj (neo)liberal” a declarat deputatul clujean.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *