Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

EXCLUSIV

2020: Bătălia pentru UBB

2020 este anul în care cea mai importantă universitate din țară își va alege noua conducere. Astfel, Universitatea Babeș-Bolyai, poate intra într-o nouă paradigmă sau poate rămâne în sfera de influență a președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Actualul Rector, în mod normal ar fi trebuit să demisioneze în momentul în care a fost votat președinte al Academiei, însă mai multe calcule locale și alte scuze oficiale l-au ținut și îl țin în funcție până la data alegerilor universitare.

Dacă inițial, prorectorul Ioan Bolovan era considerat urmașul actualului Rector, Ionicul de Arad a decis să nu candideze din varii motive (pe care le vom reda cât de curând). Astfel, Ioan Aurel Pop și Vasile Dâncu au identificat un nou candidat, președintele Senatului UBB, Pr. Prof. Dr. Ioan Chirilă.

Pr. prof. dr. Ioan Chirilă (stânga), Ioan Aurel Pop și deputatul PRO România, de Satu Mare, Tavi Petric.

Chirilă se bucură de sprijinul influenților Vasile Dâncu și Ioan Rus și de tot ce a reușit să construiască Ioan Aurel Pop în acești ani.

Chirilă are însă șansa a doua, în drumul său spre șefia UBB există însă un candidat cu o rezonanță universitară și comunitară mai puternică, prof. univ. dr. Daniel David, actual prorector pe cercetare, competitivitate – excelență, publicații științifice.

Profesorul David are o puternică susținere din zona Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și din zona liberală a politici clujene care dorește o schimbare de putere la vârful UBB.

În joc mai poate intra, conf.univ.dr. Gheorghe Fătăcean, de la FSEGA, facultate extrem de puternică în matematica electorală pentru șefia UBB. Fătăcean a mai candidat în 2016 și a obținut 92 de voturi (7,76%).

O candidatură solidă din zona FESGA poate duce ”economiștii” la conducerea univeristății sau poate fi un candidat iepuraș pentru cei care nu au voturi dar vor să tragă sforile…

Calendarul alegerii noilor structuri și funcții de conducere din universitate pentru legislatura 2020/2024 este următorul:

a) Alegerea directorilor de departamente, membrilor consiliilor departamentelor, a directorilor de extensii universitare, unde este cazul, conform regulamentului de funcționare al extensiilor și a membrilor consiliului facultății din partea fiecărui departament: 23 ianuarie 2020, orele 9-17.
Candidații vor depune dosarele de candidatură până la 13 ianuarie 2020.
În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc la o săptămână după primul tur (30 ianuarie 2020).

b) Alegerea membrilor Senatului: 28 ianuarie 2020, orele 9-17.
Candidații vor depune dosarul/dosarele de candidatură la decanatele facultăților până la 13 ianuarie 2020.
În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc la o săptămână după primul tur (4 februarie).

c) Validarea noului Senat de către vechiul Senat: 10 februarie 2020

d) Ședința de constituire a noului Senat: 10 februarie 2020, propunerea de candidaturi pentru funcția de Președinte al Senatului

e) A doua reuniune a noului Senat, prezentarea dosarelor de candidatură, alegerea președintelui Senatului: 17 februarie 2020.
Candidații vor depune dosarul de candidatură la secretariatul Senatului până în 12 februarie 2020.

f) Alegerea Rectorului: 3 martie 2020, orele 9-17.
Candidații vor depune dosarele de candidatură la Registratura Universității până la 31 ianuarie 2020.
În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în data de 10 martie 2020, orele 9-17.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *