Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Dohotaru, categoric: Primăria și Agenția de Protecția mediului sunt conduse de drujbiști incompetenți.

Deputatul independent Adrian Dohotaru furios după ce au fost tăiați  zeci de copaci sănătoși în cea mai poluată zonă a orașului, a declarat categoric: Primăria și Agenția de Protecția mediului sunt conduse de drujbiști incompetenți.

„Am făcut sesizare la autorități cu privire la cei 25 de copaci tăiați și 8 plante de tuia din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj. Răspunsurile Primăriei, Agenției de Protecția Mediului și a Gărzii de Mediu denotă incompetență și rea voință, multă prostie fudulă, necunoașterea legislației și orice lipsă de viziune.

Spațiul îmi e drag, când sunt la Cluj, trec apoape zilnic pe acolo, căci curtea este între strada Clinicilor și Victor Babeș. Sunt acolo universități, spitale, bibliotecă, o casă de cultură. Mii de oameni, dacă nu zeci de mii, trec în fiecare zi. Cele două străzi sunt și dintre cele mai poluate din oraș din cauza traficului auto intens.

În aceste condiții, ce s-a gândit UMF? Hai să tăiem copacii, că nu pun în valoare gardul și clădirea în curs de renovare.

Ca să taie, au nevoie de o decizie de la Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei și de un aviz de la Agenția de Protecția Mediului. Primăria spune că acești copaci „reprezintă un pericol și pentru care decizia noastră este de tăiere”.

Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului spun că nu sunt un pericol, din moment ce declară că 22 din 25 de copaci sunt sigur sănătoși. Dar răspund că chiar dacă speciile de tei, frasin, arțar, molid, măr, liliac etc. sunt sănătoase, există o prevedere în Codul Civil care spune la articolul 613 că arborii trebuie sădiți la 2 metri de gard, iar în cazurile în care nu se respectă „proprietarul vecin” poate să ceară extragerea arborilor.

Alo, incompetenților! Proprietari vecini suntem noi, comunitatea clujeană, pentru că lângă copacii ăștia care absorbeau dioxidul de carbon într-un oraș poluat, absorbeau praful și dădeau oxigen și umbră este trotuarul.

Trotuarul este în domeniu public, iar noi, ca cetățeni, cu siguranță nu am fost consultați cu privire la aceste tăieri.

De aceea, cer demisia conducerii Direcției Spații Verzi care a luat decizia să fie tăiați copacii. Primăria nu cunoaște legea, care se aplică proprietarilor privați, nu domeniului public. Gândiți-vă că, pe baza acestui precedent, diverși proprietari privați vor spune la Primărie că vor să își taie copacii sănătoși din curți, iar dacă sunt la sub doi metri de gard, Primăria aprobă tăierile în neștire.

E nevoie de o conducere mai profesionistă la Spații Verzi, e clar. Dar avem nevoie și de o Lege nouă a Spațiilor Verzi, pe care am inițiat-o, și la care Parlamentul actual tot tergiversează votul. Și asta pentru că gestiunea spațiilor verzi să fie făcută cu semnătura unor profesioniști peisagiști, nu cu semnături de la drujbiști ajunși în funcții publice.

Răul poate fi diminuat printr-un proiect peisager prin care se plantează alți copaci, deși în primele decenii nu vor avea forța și oxigenul celor maturi tăiați, dar și prin permiterea accesului pentru studenți și clujeni și crearea unui spațiu public, în această mică oază, care înainte era mai verde” a anunțat Dohotaru pe o rețea de socializare.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *