Varză à la Cluj

Capra şi varza s-au împăcat.

Agora

Dumitru Cornel Vîlcu: Supăraţi-vă pe mine că, supărat pe Iohannis, nu voi merge la vot.

De ce este importantă confesiunea universitarului și protestatarului Dumitru Cornel Vîlcu? Pentru că reprezintă sub o formă consistentă, ceea ce se strigă și se gândește în Piața Unirii, acea mobilizare anti „ciuma roșie” care în general, politic, a sprijinit alianța USR PLUS.

„Nu vă supăraţi pe Iohannis că, prinzându-ne cu spatele la zid şi ştiindu-se mai bun decât catastrofalul PSD, ne dă cu flit refuzând să intre în confruntare nu cu Veorica (ridicol-până-la-nul adversar, lucru care face gestul preşedintelui şi mai ininteligibil), ci cu cetăţenii care l-ar putea întreba diverse chestii.

Supăraţi-vă pe mine că, supărat pe Iohannis, nu voi merge la vot. Nu el şi PNL-ul greşesc, nu ei vă sfidează, ci eu. Nu aroganţa cosmică a omului şi a partidului „lui” vă stau în gât, ci „răsfăţul” meu de un-votant-din-9-10-milioane.

Căutaţi-i şi găsiţi-i motive rezonabile lui KWI, în primul rând faptul că voi, personal, nu simţiţi nevoia unei dezbateri – iar cei care o simt sunt fie vânduţi PSD-ului, fie doritori de circ, fie în plină derivă moral-raţională (cum, sper, îmi faceţi onoarea să mă consideraţi), poate chiar un pic depresivă.

Certaţi-ne pe noi că am îndrăznit să ridicăm un mic deget, că ne-a trecut prin minte, cu România la marginea marginii prăpastiei, să-l deranjăm pe cel who is supposed to save the country cerându-i să ne spună explicit prin ce (crede el că) se deosebeşte de adversarul său. „Dar e evident, mă simt jignit că puneţi problema – absurdă – a unei comparaţii!” [Or, nu zice nimeni că n-ar fi evident. Dar asta se întâmplă doar din lipsa-completă-de-merite a Veorichii, ceea ce n-ar trebui să-l scutească pe Klaus să facă un bilanţ, o dare-de-seamă despre ce-a făcut şi ce crede că ar mai trebui să facă.]

Cu siguranţă, nu comportamentul lor e cel problematic. Ci al nostru. Cu siguranţă, marea întrebare nu e cum va funcţiona România anului douăzeci douăzeci sub conducerea lor, ci cum va merge ea avându-ne pe noi, răsfăţaţii, în ea.

E bine că aveţi o ţintă, asta e esenţa oricărui activism şi, pe bune, vă respect pentru ea. E bine pentru democraţie (şi, deşi ar trebui să fie evident, insist că nu e pic de ironie în afirmaţia mea) că încercaţi să contracaraţi prin postări şi discurs postările şi discursul meu/ al nostru.

Luxul meu de azi, de a mă crede într-o ţară unde răul suprem a căzut şi unde putem începe, deja, să discutăm critic valenţele binelui vi se datorează, o recunosc, şi vouă – care veţi arunca peste cadavrul PSD o ultimă, pe deplin meritată, lopată de noroi.

Iar dacă totuşi vă macină în continuare obrăznicia celor care nu vor vota dacă nu au (şi nu vor avea) dezbatere, think of the bright side: pe mine sau pe alţi ciudaţi de soiul meu NU ne veţi găsi, cu certitudine, niciodată pe lista vreunui partid sau pe vreun buletin de vot – ca să trăiţi, de-abia atunci, dileme morale („ţi-aduci aminte ziua de 24 noiembrie 2019?”).

Suntem doar nişte chibiţi care, zilele astea, insinuează că, privit în sine însuşi, fără comparaţii, împăratul (şi, cu siguranţă, viitorul şi-mai-împărat) e cam gol. Pe dinăuntru” a postat Vîlcu pe contul de Facebook.

Punem pariu că și Mihnea Blidariu va spune pas la acest scrutin? Că va vota, cotă de 3.50, că nu va vota, cotă de 1.20, că va vota și își va anula votul, cotă de 1.60

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *